Grzegorz

Grzegorz / Polen

Sluit grzegorz's verhaal

Onzekerheid

Het lastigst vond hij de onduidelijkheid waar hij in het begin tegenaan liep. “In Nederland gelden andere regels dan in Polen. Je moet best wat regelen en wat ik het vervelendst vond is dat het best lang duurde voordat we wisten waar en hoe we konden wonen. Die onzekerheid was niet fijn. En wat we ook allebei niet leuk vonden: in het begin moesten we een paar keer verhuizen.”


ooit toch weer terug

Scherpenhuizen hielp het jonge stel aan een huis en nu wonen ze hier met veel plezier. Toch wil Grzegorz op termijn wel weer terug naar Polen. “We blijven in ieder geval nog 5 jaar. Daarna kijken we verder. Als we het nog leuk vinden, verlengen we ons verblijf. Die kans is er zeker, want we hebben het hier naar ons zin.”


Grzegorz had een prima leven in Polen, met een vriendin en een goede baan. Hij had er dan ook nooit over nagedacht om naar Nederland te komen. Maar zijn vriendin wel. Zij wilde in het buitenland gaan werken omdat ze daar wel een baan zou vinden. Een relatie op afstand zagen ze allebei niet zitten. Grzegorz koos voor de liefde en dus ook voor Nederland. Hij nam ontslag en reisde met haar mee. En nu zijn ze – een paar banen verder - collega’s op de werkvloer bij Scherpenhuizen.


wennen

Je thuisland achterlaten doe je natuurlijk niet zomaar. En Grzegorz geeft ook toe dat het wennen was: “vooral in het begin. Maar het vooruitzicht dat we allebei veel beter gingen verdienen, maakte veel goed.” Want het productiewerk hier betaalt naar verhouding zelfs beter dan de prima baan die hij had. “Het leven in Polen is goedkoper dan hier en met een Nederlands salaris ben je daar goed af, zelfs als je de kosten voor je verblijf hier meerekent.”