Sluit karina's verhaal

verder met studeren

Karina wil haar studie psychologie weer gaan oppakken. “Ik vind het interessant en ik kan er mensen mee helpen.” In september 2022 gaat ze ermee beginnen. Leren doet ze dan voor en na haar diensten bij Scherpenhuizen. “In de ochtend of ’s avonds. Het kan allemaal online en dat is wel een groot voordeel.” Het zal voor Karina wel wennen zijn om straks niet meer achter de machines te staan maar achter een bureau te zitten. Maar ook voor Scherpenhuizen, want zij moeten dan op zoek naar een minstens zo goede machine-operator.


carrière

Maar voordat Karina definitief vertrekt wil ze nog wel carrière maken bij Scherpenhuizen. “Normaal gesproken wilde ik al na maximaal een jaar weer weg bij een werkgever. Maar hier werk ik nu al een paar jaar. Dit is het eerste bedrijf waar ik wel wil blijven. Dat zegt toch wel iets.” 

chips en solderen

“Ik mis het land niet. Alleen mijn familie en vrienden.” Karina heeft dan ook geen plannen om terug te gaan. Ze wil Nederlands leren, haar opleiding afmaken en hier blijven, samen met haar vriend, die ze bij Scherpenhuizen heeft leren kennen. Hij werkt voor een bekend Eindhovens bedrijf dat chips ontwerpt. “Tijdens de corona-lockdowns lag onze hele woonkamer vol met componenten, printplaten en soldeerspullen. Echt een zootje. Maar ik vond het mooi, want hij houdt van zijn werk.”


afgesloten

Letland is voor haar een afgesloten hoofdstuk in haar leven. “De economische situatie is verschrikkelijk. Ik zou daar nooit werk vinden. En nu met corona is het gewoon chaos daar. Alles is dicht en alleen als je helemaal gevaccineerd bent, kun je een beetje meedoen in het sociale en economische verkeer. Maar dat vaccineren schiet dan weer niet op.”

Veel internationale flexwerkers komen uit Spanje, Polen of bijvoorbeeld Bulgarije. Maar Karina groeide op in Letland. In Daugavpils, om precies te zijn, de tweede stad van dit land. Ze slaagde voor het gymnasium en was al begonnen aan haar studie psychologie. Maar daar stopte ze mee toen ze met een aantal vrienden naar Nederland kwam om te ontsnappen aan de slechte vooruitzichten in haar land. En daar heeft ze nog steeds geen spijt van.

karina

Karina / Letland