Vrije tijd

Hipolito en Alejandro vermaken zich goed in Nederland. Hipolito speelde graag computerspellen. Totdat hij bij Scherpenhuizen zijn Poolse vriendin ontmoette. “Zij is niet zo van de spellen. En dus ben ik er ook maar even mee gestopt. Ik breng liever tijd met haar door.” Alejandro heeft meerdere hobby's. Hij fotografeert landschappen, vist en fietst veel. Geen kleine stukken, maar heen en weer naar Den Bosch, of Utrecht. Hij heeft een tijdje een Nederlandse vriendin gehad die ook Spaans sprak. “En het beetje Engels dat ik spreek, heb ik van haar geleerd.” Hipolito spreekt die taal beter dan Alejandro en helpt hem als het te ingewikkeld wordt. “In Spanje leer je op school geen Engels, ik doe mijn best om het nu zelf te leren. Het is toch makkelijker voor iedereen als je zo met elkaar kunt praten.”


Een huis van Scherpenhuizen

De vrienden wonen samen in een huis dat ze via Scherpenhuizen toegewezen kregen. En dat bevalt ze prima. Ze nemen volop deel aan het Nederlandse leven. Hipolito is erg te spreken over Nederland: “Ja, het is hier echt leuk. De mensen zijn vriendelijk en ze lachen veel. Dat valt me al op de supermarkt. Dat waren we echt niet gewend.” Net als Alejandro heeft hij het fietsen in Nederland ontdekt. “Ik kom lekker op de fiets naar het werk. Dat is een mooi ritje van 6 km. Prima te doen.” Zodra Hipolito genoeg heeft verdiend, gaat hij beginnen met zijn wereldreis, samen met zijn vriendin. Alejandro gaat, als het aan hem ligt, voorlopig nergens heen: “Ik vind het werken hier leuk. Zo leuk dat ik het best nog 6 of 7 jaar wil doen.”

Je woont al je hele leven in Spanje. Maar daar is geen werk. Dus via via vind je een baan in Nederland. Daar sta je dan, in een vreemd land, in je eentje. Je spreekt de taal niet, je weet niet waar je moet beginnen. Je staat er helemaal alleen voor. Tenzij je een maatje hebt. Want samen sta je sterker.

Hipolito en Alejandro zijn niet alleen huisgenoten, in de tijd dat ze hier werken zijn het vrienden geworden. Ze zijn bij Scherpenhuizen gekomen via Finca Boyal, een Spaans teeltbedrijf in groenten en fruit. En een dochter van Scherpenhuizen. De mensen daar hielpen de heren aan een baan in Nederland.


Hipolito

Hipolito werkte bij Finca Boyal. Het was zijn eerste baan. Na zijn basisopleiding was hij begonnen aan een opleiding tot fotograaf. “Maar het zou niet makkelijk worden om daar geld mee te verdienen. Bovendien wilde ik liever reizen. De wereld rondtrekken, en dat ga ik ook doen. Met een camper. Maar eerst wil ik daar geld voor verdienen.” Zijn komst naar Nederland ziet hij dan ook als een eerste stap in die reisplannen.


Alejandro

Alejandro had in Spanje nog geen werk kunnen vinden. Ook hij greep de kans om in Nederland wel aan de slag te kunnen gaan. Inmiddels werkt hij een aantal jaren als de zogenaamde ‘kantelman’, de persoon die ervoor zorgt dat de grote kratten met paprika’s op de juiste manier in de productielijn terecht komen.

Links:
Alejandro / Spanje

Rechts:
Hipolito / Spanje

Sluit verhaal

Hipolito & Alejandro