In haar thuisland Polen vond Joanna geen werk, maar een kennis verzekerde haar dat ze in Nederland wel succes zou hebben. Haar eerste werkervaring hier had ook meteen haar laatste kunnen zijn. Want ze kwam terecht bij een champignonkwekerij die een aantal jaren geleden voor de rechter stond voor een aantal misstanden. Eén van de aanklachten: de slechte behandeling van arbeiders. En dat heeft Joanna aan den lijve ondervonden. Ze moest per dag tussen de 10 en 15 uur werken. En op praten tijdens dat werk stond een boete.


2 Nare jaren

“Dat waren 2 verschrikkelijke jaren, maar ik had geen keuze. Ik kon niet zomaar terug en ik had het inkomen nodig voor mij en mijn twee zoons.” Na die 2 jaar kreeg ze ander werk, met betere omstandigheden en voorwaarden. “Alleen zat ik iedere dag 2 keer heel lang in een busje.” De afstand tussen dat bedrijf en haar verblijfplaats was namelijk zo’n 80 kilometer. Nu is dat beter geregeld. Ze werkt al een paar jaar bij Scherpenhuizen, waar ze haar werk zeer waarderen. Ook de woon-werk afstand is geen probleem meer. Ze heeft nu een woning op slechts 4,5 kilometer van het bedrijf. En daar woont ze, samen met haar twee zoons. Ze heeft zich helemaal herpakt na de vervelende start van haar verblijf in Nederland.

Rust, regelmaat en een echt thuis

Haar werk en woning geven haar nu geen stress meer, maar rust en regelmaat. En dat maakt alle verschil van de wereld. Want ze gaat zo nu en dan nog wel terug naar Polen, maar waar ze eerst nog definitief wilde terugkeren, heeft ze nu besloten om in Nederland te blijven. “Het is mijn tweede huis geworden. Een van mijn zoons heeft hier nu een mooie baan met een vast contract.” En die zekerheid heeft haar geholpen om die belangrijke beslissing te maken. Joanna voelt zich hier op haar gemak en heeft tijd voor haar hobby: ze zoekt en verzamelt kruiden, die ze verwerkt in gerechten en in - bijvoorbeeld - zelfgemaakte azijn. Een leuke bezigheid die haar vaak brengt naar velden en bossen. En die zijn er in Eindhoven en omgeving meer dan genoeg.

Joanna / Polen

Joanna

sluit joanna's verhaal